Onderzoek naar het effect van massage 

Hieronder een aantal linken naar onderzoeken waar het effect van massage werd onderzocht, maar over het algemeen kun je stellen dat massage een gunstig effect heeft op spieren, het gevoel van welbevinden en meetbare gunstige hormonale veranderingen toont die bijdragen aan een versterkt immuunsysteem.

The Biological Benefits of Frequent Massage (2012, Youtube)

Link naar video waar Dr. Mark Rapaport, hoofdauteur van een studie die aantoont dat er aanhoudende, cumulatieve gunstige effecten zijn van herhaalde massagetherapie, zijn bevindingen uitlegt.

De kwaliteit van het geluid is helaas niet optimaal, zie hier voor de bevindingen

Massage zou vele voordelen hebben, waaronder het verlichten van symptomen van depressie, angst, rugpijn, astma, vermoeidheid en zelfs hiv. Deze studie toont aan dat er aanhoudende, cumulatieve gunstige effecten zijn van herhaalde massagetherapie. De effecten houden enkele dagen tot een week aan en verschillen afhankelijk van de frequentie van de sessies. De resultaten van de studie werden online gerapporteerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Onderzoekers onder leiding van Mark Hyman Rapaport onderzochten de biologische effecten van herhaalde Zweedse massagetherapie en lichte aanraking. In een eerdere studie ontdekten de onderzoekers dat gezonde mensen die een enkele sessie Zweedse massage ondergaan, meetbare veranderingen ervaren in de immuun- en endocriene respons van hun lichaam.

“We hebben de studie uitgebreid om de effecten van herhaalde massage te laten zien, omdat we dachten dat de frequentie van massage, of de interval tussen massages, andere biologische en psychologische effecten kan hebben dan een enkele sessie”, legt Rapaport, voorzitter van de afdeling Psychiatrie en Gedrag uit. Wetenschappen aan de Emory University School of Medicine.

De studie werd uitgevoerd gedurende een periode van vijf weken, waarbij neuro-endocriene en immuunparameters werden beoordeeld. Onderzoeksvrijwilligers werden gerandomiseerd in vier interventiegroepen om één keer per week of twee keer per week vijf weken Zweedse massage te ontvangen, of één keer per week of twee keer per week een lichte aanraking.

“Wij zijn van mening dat het begrijpen van de werkingsmechanismen die ten grondslag liggen aan de effecten van massage en lichte aanraking bij gezonde individuen – inclusief het effect van verschillende frequentieregimes op verschillende biologische systemen – zal helpen bij het opzetten van studies die gericht zijn op specifieke therapeutische effecten voor gerichte populaties . “

De studie werd uitgevoerd in het Cedars Sinai Medical Center. Bij Emory worden aanvullende onderzoeken uitgevoerd.

Andere onderzoeken van deze wetenschapper op het effect van massage bij niet gezonde personen